Hoe maak je de lunchbox voedzamer en beter voor het gebit?
Vraagt u zich ook wel eens af wat u uw kind(eren) mee kunt geven naar school? Een aantal 'bammetjes' zijn snel gesmeerd, maar is dat wel het gezondste wat u uw kind kunt geven? Brood laat de bloedsuikerspiegel flink stijgen. Dit komt omdat het snelle koolhydraten zijn en eigenlijk een 'leeg' product is, en het veroorzaakt ook een zuuraanval op het gebit. Die snelle koolhydraten zijn suikers en worden door uw lichaam opgeslagen als vet. Zelfs dat gezonde bruine bammetje! Er is niets mis met een broodje op zijn tijd, maar het heeft niet de voorkeur als basisvoedsel.
Wat is er dan mis met brood, voedingspatroon beïnvloedt niet alleen je gezondheid. Brood is vulling en gaat eigenlijk ten koste van andere voedingsstoffen die hard nodig zijn voor een opgroeiend kind. Mijn advies is daarom om de lunchbox van uw kind (en uzelf) te vullen met voeding in plaats van vulling. Uw kind krijgt daardoor meer voedingsstoffen binnen, wat goed is voor zijn gezondheid en een sterk gezond gebit. De suikers in de lunchbox zijn niet bevorderlijk voor het groeiende kind en kunnen tandproblemen veroorzaken.
Uw voedingspatroon beïnvloedt niet alleen uw gezondheid, maar ook hoe u zich voelt, uw concentratievermogen en uw energie. Omdat steeds meer kinderen te maken hebben met gezondheidsklachten als eczeem, concentratieproblemen, ontstekingen en meer, is het belangrijk om de lunchbox eens onder de loep te nemen en te vullen met voedzame voeding die bijdraagt aan een gezond lichaam en een sterk gezond gebit.
Wanneer de lunchbox gevuld is met brood, koekjes, frisdrank en andere snelle koolhydraten, kan de bloedsuikerspiegel flink schommelen. Vooral suiker kan voor veel klachten zorgen en is helaas in veel voedingsmiddelen te vinden. Dit heeft ook invloed op het concentratievermogen van uw kind. Daarom adviseer ik voeding die de bloedsuikerspiegel niet te veel laat schommelen, zodat het voedzaam en lekker is. Een vakjes lunchbox (Bentobox) doet het ook altijd erg goed bij kinderen, omdat het oog ook wat wil.
Trap niet in hippe verpakkingen die fabrikanten maken om u te laten geloven dat ze goed zijn voor uw kind. Ontbijtkoeken, schoolkoekjes, pakjes drinken of andere suikerrijke voeding dragen niet bij aan goede leerprestaties. Met onderstaande tips hoop ik u te inspireren om de lunchbox van uw kind te vullen. U hoeft niet meteen de hele lunchbox om te toveren in een box met broccoli, ei en smoothies. Doe dit in kleine stapjes, zeker bij kinderen.
- Gezonde lunchbox moet altijd fruit en/of groenten bevatten (liefst groenten) om vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Begin eens met snackgroenten zoals komkommer, paprika en tomaat.
- Laat brood niet de basis zijn van de lunchtrommel, maar het beleg. Maak van de boterham een feestje en beleg deze rijk. Gebruik hummus, notenpasta, avocado, ei of andere gezonde opties. Blijf nieuwe smaken proberen en geef niet op als uw kind niet meteen enthousiast is.
- Vervang brood eens door groentemuffins, eiwraph, boekweitpannenkoek of wafels met groenten erin verstopt. Zo krijgen kinderen ongemerkt groenten binnen.
- Zorg voor voldoende eiwitten en gezonde vetten in de lunchbox. Denk aan noten, zaden, pitten, ei, peulvruchten, vlees, vis en gezonde oliën.
- Maak de lunchbox visueel aantrekkelijk met vakjes, prikkertjes en lunchbox kaartjes. Kinderen beoordelen hun maaltijd ook op uiterlijk en worden eerder geneigd om te proberen wat er leuk uitziet.
Ik hoop dat deze tips u inspireren om de lunchbox van uw kind onder de loep te nemen en gezonder te maken. Vergeet ook niet dagelijks goed te poetsen! Gezonde groeten, Tamara